Oma tarinani

“Miten joku voi kirjoittaa näin tylsästi näin mielenkiintoisesta matkasta?”

Näihin kurssitoverin sanoihin lopahti ensimmäinen varovainen luovan kirjoittamisen kokeiluni aikuisiällä.

Asuin Isossa-Britanniassa ja haaveilin matkajuttujen tarjoamisesta suomalaisiin lehtiin. Luonteenomaiseen tapaani halusin kuitenkin ensin opiskella alaa, joten hankkiuduin arvostetun matkakirjoittajan koulutukseen. Siinä ei käynyt hyvin.

Lapsena kirjoitin runoja ja tarinoita pienen ihmisen kaikkivoipaisuudella. Kouluvuosina vallan otti kuitenkin kiltti, tunnollinen minäni, täydellisyyden tavoittelija.

Määrittelin itseni asiapirkoksi, jonka suonissa ei luovuus virtaa. Työ asiatekstien kääntäjänä vahvisti lukkiutunutta uskomusta entisestään, ja viimeisen niitin iski mainittu kurssitoveri, jonka palautteen jälkeen luokittelin itseni tylsäksi ja puisevaksi kirjoittajaksi. Pahinta oli, ettei kouluttaja puuttunut kommentointiin mitenkään eikä ylipäänsä opastanut palautteenannossa. Olimme oman onnemme nojassa, toistemme armoilla.

Viisitoista vuotta myöhemmin, onnellisten sattumien jälkeen, löysin itseni kirjailija Taija Tuomisen vetämästä luovan kirjoittamisen työpajasta.

Taijan yksinkertaiset, vapauttavat kirjoitusharjoitukset sekä kuunteleva läsnäolo saivat ihmeitä aikaan. Myös ryhmän armollisella ja lämminhenkisellä ilmapiirillä oli vaikutuksensa. Muistan vieläkin sen hetken, kun lukot minussa loksahtivat auki. Suolsin vihkooni tekstiä kuin viimeistä päivää. Eikä siinä kaikki! Minä, joka en ikinä kuuna päivänä olisi sellaista kuvitellut tekeväni, luin vapaaehtoisesti ääneen kaksi tekstiäni.

Tuo päivä, 21.2.2015, oli käänteentekevä.
Silloin löysin oman ääneni. Suurempi missioni alkoi samalla hiljalleen kirkastua.

Vuoden 2015 jälkeen olen saanut työskennellä tekstien ääressä niin yksin kuin yhdessä lukevien ja kirjoittavien ihmisten kanssa. Työni sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaajana on onnistunut, kun huomaan sinun hahmottavan sanojen taian ja elämää muuttavan voiman entistä syvemmin.

Saatat muistaa minut Eilaberttana, ja brändiuudistukseni jälkeen maaliskuussa 2023 heilautan sananhaltijan taikasauvaani elämänsä käännekohdissa olevien naisten ja äitien kanssa.

Samaa sanojen taian löytämisen iloa haluan jakaa eteenpäin Sananhaltijan lempeissä luovan kirjoittamisen ryhmissä.

Kuka Sananhaltija?

Sananhaltija syntyi, kun Eilabertta halusi keskittyä erityisesti elämänsä käännekohdissa oleviin naisiin ja äiteihin.

Heilautan Sananhaltijan taikasauvaani keskellä tunteiden vuoristorataa: haluan näyttää sinulle sanojen taian sen mutkissa ja silmukoissa, nousuissa ja putouksissa sekä ristiriitaisissakin tunteissa peloista pohjattomaan rakkauteen ja syyllisyydestä suunnattomaan iloon.

Olen syntynyt lukevaan ja kirjoittavaan sukuun. Varsinaisen kielellä ja sanoilla leikittelyn kipinän minussa sytytti rakas Ellu-mummoni, joka kirjoitti elämänsä aikana satoja runoja, näytelmiä, lauluja ja lehtijuttuja.

Ellu-mummo on elämäni voimanainen, joka piti tiukasti kiinni kirjallisista harrastuksistaan ja työtehtävistään läpi elämänsä. Oi, jospa Ellu-mummollani olisi ollut oma Sananhaltijansa… tai ehkäpä minun kunniaviittani ja mahdollisuuteni vaikuttaa oman aikani naisiin on ylisukupolvinen perintö.

Kun olin pieni,

mummo kertoi minulle vanhoja kansansatuja ja itse keksimiään tarinoita, joista rakkaimmissa seikkailivat Anni-karhu ja mummokarhu. Nämä hahmot mummo ikuisti myös minulle kirjoittamaansa runoon ja sen päätössäkeistöön:

Annamarini,

meillä on jo monta satua,

monta laulua

ja monta runoa

ja lisää me keksimme,

yhdessä sinä ja minä,

Anni-karhu ja mummokarhu!

Enää ei mummo ole kertomassa minulle satuja. Muistot hänestä ja yhteisistä hetkistämme kulkevat kuitenkin mukanani. Ne inspiroivat minua, kun autan sinua löytämään itsesi ja elämäsi sanat!

Tutustu miten Sananhaltija näkyy mediassa

Minä kymmenessä säkeistössä

1) Tehtäväni tässä maailmassa

on auttaa sinua vapautumaan sisäisen kriitikon kahleista ja toimia oppaanasi matkalla sanojen, runojen ja tarinoiden satumaiseen maailmaan.

Kun löydät oman tarinasi, tunnistat oman äänesi ja rohkaistut käyttämään sitä, olen onnistunut työssäni.

2) Ohjaajana

olen helposti lähestyttävä, rohkaiseva ja inspiroiva.

Panen peliin koko oman persoonani, historiani, elämän kokemukseni, vahvuuteni ja heikkouteni.

Haluan auttaa myös sinua löytämään oma adion itsesi ja elämään sen mukaisesti.

Uskon vahvasti, että aitona itsenään jokainen meistä on riittävän hyvä.

3) Uteliaisuus

on yksi keskeisiä luonteenpiirteitäni. Haluan oppia jatkuvasti lisää elämästä, maailmasta, itsestäni ja alasta, jolla työskentelen.

Myös sinua rohkaisen katsomaan maailmaa uteliain ja avoimin mielin.

4) Minulle on tärkeää

tehdä työtä, jolla on merkitys ja jonka avulla voin auttaa kanssakulkijoitani ja olla mukana rakentamassa nykyistä lempeämpää ja armollisempaa maailmaa.

5) Sanataide- ja kirjallisuusterapiatyön lisäksi

suomennan kaunokirjallisuutta ja kirjoitan lehti- ja verkkojuttuja paitsi omasta alastani myös laajemmin kirjallisuus- ja kulttuuriaiheista sekä johtamisesta, liiketoiminnasta ja yrittäjyydestä.

6) Voit tilata minulta

luovuuden lukkkoja avaavan tai voimaannuttavan ja energisoivan työpajan tai luennon esimerkiksi yrityksesi tai yhdistyksesi suunnittelu- tai virkistyspäivään.

Lisäksi tarjoan koulutusta kirjallisuusterapeuttisten ja sanataiteen menetelmien soveltamisesta esimerkiksi opettajille ja kirjastolaisille.

7) Perus-koulutukseltani olen

FM Helsingin yliopistosta, jossa pääaineenani oli viron kieli ja kulttuuri.

Sanataideohjaajaksi valmistuin Kuopion Snellman-kesäyliopistosta vuonna 2016.

Kirjallisuusterapiaohjaajaksi valmistuin Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+:n sekä Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen kirjallisuusterapiaohjaaja-koulutuksesta vuonna 2019.

Tällä hetkellä kouluttaudun Taidesukellusohjaajaksi Taidesukellustehtaassa.

8) Asun

perheeni kanssa keltaisessa rintamamiestalossa Espoossa, mutta juureni on syvällä kuusankoskelaisessa savimaassa.

Lempipaikkani kotona on kirjastohuoneen sohva, jolla löhöän lukemassa äitini isoäidin neliöistä virkkaaman peiton alla.

9) Olen syntynyt

omenankukkien aikaan. Omin vuodenaikani onkin alkukesä.

Rakastan kangasmetsän tuoksua lämpimänä kesäpäivänä ja sileää, auringon kuumentamaa kalliota paljaiden jalkojeni alla.

10) Voisin elää

jäätelöllä ja samppanjalla.

Voisin viettää päiväni kahviloita ja taidemuseoita kierrellen.

Lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi harrastan kuorolaulua, järjestötoimintaa ja kulttuuria kaikissa muodoissaan.

Parhaat ideat saan usein kävellessä. Se onkin mieluisin liikuntamuotoni.

Olisipa mukava saada tutustua vastavuoroisesti sinuun!

Vaihdetaanko ajatuksia somessa?